z3/Architektura Skandynawska

->wpisanie w otoczenie, otwarta przestrzeń, ogromna skala krajobrazu ->materiały lokalne-drewno, kamień, cegła ->prostota, klarowność jednoznaczność ->początki minimalizmu
22 Pins184 Followers
Alvar Aalto, Finlandia Hall, Helsinki, Finland, 1971, hala kongresowo-kocertowa, fasady kryte kararyjskim marmurem, pomnik architektury funkcjonalistycznej, ilustruje pojęcie ludzkiego wymiaru w przeciwstawieniu do czysto technicznej zasady projektowania

Finlandia Hall (Helsinki, Finland: Design Icon: 10 Buildings By Alvar Aalto Written by Patrick Sisson

Alvar Aalto, Paimio Sanatorium Przeciwgruźlicze, 1929-30, 2osobowe pokoje, jak najwięcej światła, ogrzewanie sufitowe, wpisany w zieleń, dużo światła i przestrzeni, FUNKCJONALIZM fiński, wyraźna struktura przestrzenna, luźno rozrzucony zespół, swobodna gra brył, najlepsze ustawienie ze wzgl. na nasłonecznienie, żelbetowa konstrukcja, konsole podokienne wywinięte do góry

Support Structures: architecture's role in the healing process

Alvar Aalto's Paimio Sanatorium combines a functionalist aesthetic with an empathic approach to the use of interior and exterior spaces Finlandia

Timo i Tuomo Suomalainen, kościół Temppeliaukion, 1969, kościół wykuty w skale, całość pokryta świetlikiem, spłaszczona kopuła, niezła akustyka, fragmenty skały są ścianami, charakter katakumb, skała oprawą przestrzeni, żebra kopuły -żyletki/gigantyczna żaluzja

Rock Church, Helsinki (Temppeliaukio) - carved into solid granite - fantastic acoustics

Reima & Raili Pietilä, Dipoli Conference Center, Dom studencki, Otaniemi, Finland, 1966

Dipoli Conference Center by Reima Pietila architect, at Otaniemi, Finland, architecture in the Great Buildings Online.

Alvar Aalto, Gmach Kongresowo-koncertowy, Finlandia, okładzina marmurowa

Alvar Aalto, Gmach Kongresowo-koncertowy, Finlandia, okładzina marmurowa

Alvar Aalto, Paimio Sanatorium przeciwgruźlicze, SECTION. Na najwyższej kondygnacji ogromny zielony taras.

Alvar Aalto, Paimio Sanatorium, SECTION. Na najwyższej kondygnacji ogromny…

Aalvar Aalto, Rovaniemi Library, 1965. Wcięcia w "wachlarzu" - więcej oświetlenia, wnętrza otwarte na operowanie światłem, proste klarowne i jednoznaczne wnętrza, światło+materiał=ważne dla autora

Aalvar Aalto, Rovaniemi Library, Wcięcia w "wachlarzu" - więcej oświetlenia.

Alvar Aalto. Baker House, Massachusetts, 1947-48. Czerwona cegła, wystające klatki schodowe, dom studencki, miękka linia elewacji wynikająca z krajobrazu, właściwe doświetlenie pomieszczeń, właściwe dyspozycje funkcjonalne, druga strona budynku ma surowy charaktr/wygląda jak inny budynek, czerwona cegła łagodzi i współgra z otoczeniem, dolna część z żelbetu

Alvar Aalto. Baker House, Massachusetts, 1947-48. Czerwona cegła, wystające klatki schodowe, dom studencki, miękka linia elewacji wynikająca z krajobrazu, właściwe doświetlenie pomieszczeń, właściwe dyspozycje funkcjonalne, druga strona budynku ma surowy charaktr/wygląda jak inny budynek, czerwona cegła łagodzi i współgra z otoczeniem, dolna część z żelbetu

Pinterest
Search